Groepstraining Fysieke belasting

Veiligheid & Gezondheid |
Groepstraining Fysieke belasting

Weer die pijn in je schouders en dat terwijl je net een poosje geleden een nieuwe bureaustoel hebt mogen uitzoeken. “Die 40 liter zak potgrond heeft mij genekt gisteren, ik meld me vandaag ziek!” Herken jij jezelf hierin, of een van je collega’s? Dan is het tijd om actie te ondernemen!

Fysieke belasting speelt een grote rol binnen de tuinbranche. Houd het risico op fysieke klachten en verzuim beperkt met de groepstraining Fysieke belasting.

Onderdelen

De groepstraining fysieke belasting is een preventieve en praktische cursus die is afgestemd op de werkzaamheden in het tuincentrum. Deze training heeft als doel om medewerkers te leren om de risicofactoren van hun werk te (her)kennen en daardoor fysieke klachten te voorkomen. De training bestaat uit vier onderdelen:

 1. Bedrijfsbezoek (voorbereiding)
  Om de training goed af te stemmen op je bedrijf en de juiste ergonomische werkplekinformatie te kunnen leveren, bezoekt een TIGRA-adviseur het bedrijf voorafgaand aan de training voor een observatie en analyse van de werkomgeving.
   
 2. Training (groepsgewijs)
  Tijdens de training ligt de focus op het voorkomen van gezondheidsrisico’s. De TIGRA-adviseur deelt kennis over gezond werken en geeft gerichte adviezen voor het (ergonomisch) goed gebruiken van het lichaam in zowel werksituaties als bij dagelijkse activiteiten. Tijdens de training bootsen we zoveel mogelijk werksituaties na, we laten zien hoe je het beste kan tillen, dragen, duwen, maar ook wat de juiste houding achter de computer is.
   
 3. Begeleiding op de werkplek (groepsgewijs en individueel)
  Om de eerder geleerde principes goed te kunnen toepassen, is begeleiding op de werkplek een belangrijke stap die volgt op de training. Waar nodig zal de TIGRA-adviseur adviezen en individuele werkplekinstructies geven. Daarnaast worden er groepsgewijs verschillende praktijksituaties nagebootst en getraind.
   
 4. Evaluatie en advies
  Na een aantal weken geeft de TIGRA-adviseur een terugkoppeling op basis van de meest opvallende zaken uit de training. Dit kan zowel individueel als in groepsverband worden gedaan. Daarnaast deelt hij zijn bevindingen en adviezen op individueel-, werkplek- en organisatieniveau met de werkgever.

Thema's

 • Inzicht geven in de bouw en de werking van de rug, schouder etc.
 • Het model belasting en belastbaarheid
 • Risicofactoren bij belasting
 • Hoe klachten kunnen ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je overbelasting herkent
 • Risicovolle houdingen en bewegingen in het werk
 • Voorlichting over juiste houdingen en bewegingen
 • Til- of werkinstructie voor de ideale situatie en wat te doen in minder ideale omstandigheden
 • De invloed van stress en de omgeving
 • Wat te doen bij klachten?
 • Een gezonde leefstijl
 • Het beoordelen en verbeteren van je eigen werksituatie d.m.v. video en foto’s
 • Het oefenen van praktijksituaties, eventueel met een spierspanningsmeting

Aan het eind van de dag weten jij en je collega’s hoe jullie moeten omgaan met fysieke belasting in jouw dagelijkse werk. Jullie zijn je er van bewust wat het lange termijn effect kan zijn van verkeerde uitvoering. Vanaf nu zijn jullie bewust aan het werk! Het gaat makkelijker, lichamelijke klachten worden voorkomen en je kunt je werk beter volhouden.

Praktisch

Per training is er een maximum van 12 deelnemers en wordt bij voorkeur in het eigen bedrijf gegeven. Zo kan de training volledig worden aangepast aan de precieze werkomgeving van de deelnemers. We geven deze training dus voornamelijk in-company.

Investering

De groepstraining Fysieke belasting valt binnen de MDIEU-subsidie voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De training is dus gratis aan te vragen.
Wel brengen wij €25 per deelnemer in rekening om de kosten van de administratieve werkzaamheden te dekken.

Groeptraining Fysieke belasting aanvragen

"Ik krijg volop positieve reacties van klanten"